Loading...

2019. HOUSE PROJECT

LIGHT HOLLOW

PROJECT

LIGHT HOLLOW

Client :
Architect : Younghan, Chung
Location : 72 Muhak-ro, Suyeong-gu, Busan, Republic of Korea
Programme : House
Site area : 152.00m2
Building area : 90.90m2
Gross floor area : 284.72m2
Building scope : 4F
Parking : 2
Height : 12.82m

Building to land ratio : 59.80%
Floor area ratio : 187.32%
Structure : Steel structure
Exterior finishing : Aluminum design pannel
Interior finishing : Gypsum board 2ply on dunn Edward paint fin.
Structural engineer : Teo structure (Park byung soon)
Construction : Dwelling partners + Lee kyejun
Design period : Apr 2017 ~ Dec 2018
Construction period : Dec 2018 ~ Dec 2019
Completion : Dec 2019

도시주택은 거주자가 그 공간에서 어떠한 경험을 하며 기존과 다른 거주 성을 획득할 수 있는가에 대한 질문에서 시작되어야 하는 작업이다. 정,은설의 경우, 새로 개발된 단독 주택용지에서 기능적 시퀀스를 반복하는 주거공간들과 달리, 물리적 슬럼화가 진행중인 구도 심에서 고유한 사적 가치들을 발견하며 지속적인 거주 성을 유지할 수 있을지에 대한 고민에서 출발했다.여기서 ‘사적 가치’란 시간에 따라 변화하는 빛,소리,자연의 변화에 거주자가 반응하며 형성해가는 내밀한 경험적 가치를 뜻한다.이러한 사적 가치로 충만한 영역은 물리적 경계인 벽을 소거하고 시간의 변화에 따라 거주자가 능동적으로 거주공간을 조율해갈 수 있는 흐르는 영역으로 구현되었다.

부유하는바닥들

정, 은설의 평면은 우물 정 자(井)를 닮은 9분할로 계획되었다. 이전 작업 ‘9×9실험주택(2013)’에서 아홉 개의 비균질적인 영역들이 중심공간을 향한 평면적 공간구성을 보였다면, 이 주택에서는 9분할 평면이 ‘부유하는 바닥들’로 나뉘고 단면적으로 다른 위계의 조직을 갖게 되었다. 이러한 공간구성을 위해 스틸 구조가 필연적으로 선택되었으며 구조의 부재 단면은 모두 180×180mm으로 최소화하였다. 분할된 바닥은 벽 없는 방이 되거나 커다란 계단의 단이 된다. 기능적으로 정의된 영역과 정의되지 않은 가변 영역이 중첩되며 바닥은 부유하는 듯 흐르고 연결된다. 이렇게 하나로 연결된 영역들은 단면적, 평면적으로 곳곳에서 보이드 공간을 생성한다. 이 보이드 공간을 통해 거주자들 간의 시선의 응시와 교차가 입체적으로 발생하고 끊임없는 시선의 대화가 유발되도록 하였다. 거주자의 시선은 최소화한 입면 개구부를 통해 모자이크화 된 외부 풍경의 경험으로 이어져 어느 순간 구도심 경관이 하나로 완성되게 된다.

빛 우물

약 45평 규모의 경사지 대지에는 몇 가지 선천적 한계가 있었다. 북측 6m 폭의 전면도로를 사이에 두고 맞은 편 다세대 주택과의 프라이버시 문제, 건물 전면에 면한 도로 외에 대지의 세 면이 주변 건물에 둘러싸여 프라이버시 확보가 쉽지 않은 상황은 계획의 또 다른 단서가 되었다. 건물 입면의 최소화한 개구부와 루버로 구성된 가 벽의 설치로 혼재된 주변 상황에 대응하고자 했다.층수를 감지하기 어려운 다소 폐쇄적인 입면은 다양한 위계로 구성된 공간을 감추며 오히려 내부에 들어섰을 때 개방감을 증폭시켰다. 이 개방감은 남서쪽으로 정직하게 열린 고창과 우물 정 형태의 천창으로 보다 강화되었고 이 장치를 통해 사계절 변화를 감지할 수 있는 하늘을 주택 안에서 갖게 되었다. 다양한 창으로 유입한 빛들은 깊이가 서로 다른 단면에 의해 형성된 공동(hollow)에 고여 ‘빛 우물’이 되었다. 이 우물 바닥에 떨어지는 빛의 궤적을 따르다 보면 이 장소만의 고요함에 귀 기울게 된다.

실험 주택 2제

정,은설은 서두에서 언급한 9×9실험주택(2013) 작업의 연장선에 놓여 있다.이전 작업은 가구에 의해 규정된 행위의 영역이 아닌 사용자 스스로가 영역을 정의하고 공간 내외부의 경계를 허물며 원초적 거주의 경험을 찾아가는 개념이었다. 반면 이번 작업은 거주에서 정의될 수 있는 보편적 영역들은 유지되고 거주 시간의 변화에 따라 거주자 스스로가 정의하여 사용될 가변의 영역들과서로 중첩되어 하나의 시퀀스로 연결되었다. 이러한 시퀀스를 통해 외부환경 변화의 고유성에 주목할 수 있게 되었고 거주자들간의 시선의 응시와 교차 속에서 사적 영역을 능동적으로 조율하는 경험을 통해 또 다른 거주 성을 찾도록 했다. 이 같은 개념의 구현은 완성도 높은 다른 건축물이 그러하듯 건축주의 이해와 공감 속에 가능했으며 건축주는 설계부터 시공까지 전 과정을 아우르려는 건축가의 PM(Project Manager) 제안을 받아들였다. 그 덕분에 1년여의 현장설계와 병행한 시공 과정으로 3년 만에 완성할 수 있게 되었으며 구도심의 도시주택으로서 그 환경의 고유함을 유지해가며 가변화될 수 있는 공간으로서의 가능성에 대해서도 건축주와 관찰하고 기록해 보기로 한 작업이 되었다. 정, 은설 역시 물리적 구축으로서 완결이 아닌 구축 이후 거주자의 능동적 개입의 여지를 둠으로써 거주하기를 통해 완성되어갈 또 다른 실험 프로젝트가 되었다.

 

Designing urban housing begins with the task of inquiring after the kind of spatial experiences to which the resident will be exposed, and querying how the existing living conditions may be differentiated from the status quo and reinterpreted in such a space. In the case of Light Hollow, this inquiry began with the consideration of whether a sustainable livability might be maintained by bringing to light personal values in the old city center. It is particularly problematic here, where tangible slumification is taking place, unlike in other residential spaces where the functional cycle of developments intended for single family homes repeats. Here, ‘personal values’ means the intimate experiential values derived from the responses of the resident according to variations in light, sound and nature over time. Areas replete with such personal values must be realized as areas of flux, in which residents can actively modulate their living space with the passing of time and dismantle walls as physical boundaries.

Floating Slabs

The floor plan of Light Hollow has been planned according to a square division of 9 parts resembling the Chinese character 井. Where the previous project 9×9 Experimental House (2013) featured a spatial composition derived from a floor plan in which 9 heterogenous realms were directed towards a central space, this residential project first divided the floor plan into ‘floating floors’, deferring to a section plan with an organization of varied hierarchies. This spatial composition necessitated a steel structure, with the structural materials for these sections all minimized to 180x180mm. The divided floors each then became wall-less rooms or large platforms serving as staircases. As the functionally defined realms and the undefined variable areas overlap, the floor seems to flow and connect as if floating. Such areas coalesce into one, creating several voids throughout the section and the floorplan. Residents will find their gaze travels and traverse multi-dimensionally across these voids, as the design intends to continuously incite conversations with the gaze. The residents eye latches on to the experience of the external landscape, represented as a mosaic through the elevation’s minimal outlets, and, at a certain moment, a scenic landscape of the old city center will emerge in full.

Light Hollow

Several limitations presented themselves on the approximately 152m2 large sloping site. To the north there was the issue of privacy, as a multiple housing residence faced the site with only a 6m frontal road between them. Similarly, all three other sides of the site were surrounded by buildings, posing another external variable for the design with the challenge of assuring privacy. A freestanding wall was installed with louvers, with a minimal outlet on the facade as a response to this complex surrounding context. The slightly conservative facade obscures the multi-dimensional organization within, while the space intended to open up and expand upon the internal space. This expansion is reinforced by the elevated windows that open fittingly to the south and the west, and the configuration of the skylight, and this device permits the house to retain a sky marked by the passing of the four seasons. The streams of light which infiltrate the project through these numerous windows composes a light hollow’ settling in a recess composed of cross sections of varying depths. One can turn an ear to the tranquility unique to this place by following the trajectories of light falling into the base of this hollow.

Experimental House: Chapter Two

Light Hollow is an extension of the aforementioned 9×9 Experimental House. The prior project was based on the concept of exploring the fundamental experience of living through a space in which the user could actively define areas and dismantle internal and external spatial boundaries, as opposed to areas of action defined by furniture. Meanwhile, this project maintains commonly defined areas in the residential projects and overlaps them with variable areas that can be defined by the user as one lives within the space, threading them together as a single sequence. It was possible to take note of the unique qualities of the changing external environment through this sequence, and to seek out a novel approach to life through the experience of actively modulating one’s personal space through the active gaze of residents. The realization of such a concept was only possible through the understanding and empathy of the client, as is the case in all architectural projects of such a high level of completion. The client accepted the suggestion of nominating a Project Manager system to comprehensively manage the entire process from design to construction by the architect. As a result, over the course of a year in which construction and field design simultaneously took place, this allowed for a three year time-frame for completion overall, and as the project developed it became a chance for the client and architect to observe and record the potential for the space to flexibly develop into an urban residence in the old city center while staying true to its unique environment Light Hollow is, in this sense, another experimental project, in which the physical construction of the project does not signify.

FacebookTwitterPinterestGoogle+TumblrKakaoEmail

 Previous  All Projects Next